22 spørsmål – Tor Egil Braseth (musiker)

Tor Egil Braseth er født og oppvokst i Narvik og spiller tangentinstrumenter. Han har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Tromsø og Musikkhøgskolen i Oslo.

Braseth har spilt med en rekke bandkonstellasjoner og artister fra norsk musikkliv, og han har medvirket både som musiker, arrangør og komponist i flere oppsetninger ved de største musikk/teater-scener i Norge (som f.eks.: Mamma Mia, Mary Poppins, We Love ABBA og Book of Mormon.) Han har også jobbet som landsdelsmusiker i Finnmark og gitt ut elektronisk musikk med deephouse-prosjektet Addvibe. Han bor for tiden i Skien med kone og tre barn, men virker som frilanser med hele landet som arbeidsfelt.

Jeg kjenner først og fremst Tor Egil som pappaen til Egil. Egil er bestekompisen til Alfred (min yngste). Egil og Alfred har et dypt og inderlig vennskap. Ja så dypt er det, at Alfred «over natta» ble ihuga Odd-tilhenger da Egil flyttet til Skien for ett år siden. 

Tor Egil, scenen er din!

1)Hvilken musikal-forestilling har du spilt flest ganger?

Mamma Mia. Spilte rundt 150 forestillinger, inkludert 3 av 4 keyboardstemmer, var 3. kapellmester og hadde prøver på dagtid og 7 forestillinger i uka. Når man i tillegg har spilt rundt 60 forestillinger med We Love ABBA, er ABBA-kompetansen brukbar, enten man vil eller ikke.

2) Lærte forestillingen «The Book om mormon» deg noe nytt om mormonere?

Lærte i alle fall at de er standhaftige og har teft for PR. I stedet for å sutre over at noen harselerer med dem, har de i stedet snudd dette til en stor markedsføringsjippo. Respekt! Om det er mange som blir omvendt av forestillingen, vet jeg derimot lite om, men tviler sterkt. Hasa Diga Eebowai!

3) Favoritt-musikal.

Har lyst til å si Porgy and Bess, men det er visstnok regnet som en folkeopera, så da sier jeg Spellemann på taket i stedet, fordi historien er sterk og musikken nydelig.

4) Favoritt-komponist.

J. S. Bach tror jeg det må bli.

5) Favoritt-pianist. 

Utrolig vanskelig å velge én, så da velger jeg to: Glenn Gould og Keith Jarrett.

6) Tre bra ting med Skien. 

1. Folk er blide, pratsomme og lette å komme i kontakt med. Grenlendinger er ganske like nordlendinger. Bra!

2. Liker småbyfølelsen og oversiktligheten i forhold til det å ha unger som har begynt å farte litt rundt på egen hånd.

3. Skien har mye historie, gamle bygninger, smågater og en genial dikter og forfatter som sitt bysbarn.

7) 3 favoritt-banneord. 

Fullstendig uoriginalt, men: Faen, Helvete og Satan. Er ikke spesielt redd for å si noen av delene. Dette er nok ryggmargsreflekser fra oppveksten nordpå. Ber om unnskyldning på forhånd.

4) Hvordan er det å ha tre mindreårige barn, jobbe som frilans-musiker, være gift med en lege (som i flere år har jobbet med en doktorgrad ved siden av «vanlig jobb») – og samtidig pusse opp et digert hus?

Tidvis kaotisk og utmattende, men også til tider ekstremt tilfredsstillende når man får dratt prosjekter i land. Årene med unger som trenger omsorg er vel de mest hektiske i livet, og både jeg og kona trives med å lære nye ting, det er en viktig drivkraft i livet. Da må man kombinere det med foreldrerollen som best man kan. Men vi er langt fra noen flinkiser som gjør bare «lure» ting hele tiden, vi ligger også jevnlig på sofaen.

9) Hva føler du når du tenker på ordet «oppussing»?

Jeg tenker på at prokrastinering er en stor del av prosessen. Nå skal jeg prøve å bygge en stor platting for første gang. Gleder meg til jeg blir lei av å utsette det og faktisk setter i gang.

10) Hva er den største oppussings-tabben du har begått det siste året?

Gå tom for penger. 

11) 3 Idoler du hadde posters av på veggen inne på gutterommet. 

Kiss, Kiss og Kiss. Gutterommet var faktisk dekket av Kissplakater, selv om jeg også var stor Jahn Teigen-fan (Popol Vuh, Prima Vera og solo). Når man i tillegg har vært så heldig å få spille en god del med sistnevnte føles det som sirkelen er sluttet. Kiss har uansett et svært begrenset tangentbehov.

12) Hva er du mest stolt av i livet?

At jeg har fått familie, og at jeg delvis har klart å følge drømmene mine. Jobber fortsatt med sistnevnte.

13) Broren din døde av kreft for noen år siden. Har du noen gode brødreminner du ofte tenker tilbake på?

Et sterkt minne er at han pleide å øve saksofon i kjelleren hos oss, og jeg pleide å komme ned for å høre på. Da spilte han alltid «Pink panther»-temaet, til min store glede.

Fra voksenlivet er det mange minner, men spesielt verdifullt er renoveringsprosjektene på hytta til besteforeldrene mine. Å gjøre slitsomme, men nyttige arbeidsprosjekter sammen, er en fin måte å være sosial på. Det knytter sterke bånd.

14) Hva er forskjellen på en nordlending og en søring?

En nordlending er vant til at ting ofte ikke er 100 prosent, men tar det med godt humør. Nord-Norge er røffere på mange vis: Færre godværsdager og tidvis ekstreme værforhold, færre urbane tilbud, laaang kjørevei (på det som blir kjerraveier sammenlignet med motorveiene på Østlandet), og en formue i flybilletter bare for å komme seg til Gardemoen. Dette er nordlendingen vant til, flirer det bort og ender med å ta seg en fest med folk han/hun/hen ikke kjenner på nabobordet for å døyve skuffelsen over nok en iskald sommer.

Søringen er godt vant med det omvendte av de tidligere nevnte elementene, og er mere reservert ovenfor fremmede («Hva behager?»). Som klimaflyktning har jeg slått meg til ro med at jeg blir sørsjpå på ubestemt tid, men må jo si at den direkte væremåten til nordlendinger er å foretrekke. Noen ganger får man eksem av tåkete søringer som ikke klarer å si hva de egentlig mener. Men de er nå søte likevel.

15) To ting du irriterer deg grønn over i hverdagen. 

Vanskelig spørsmål for en som sannsynligvis har en diagnose som gjør at litt for mange ting irriterer, men tar to daglige:

1. Folk som gasser på inn i rundkjøringer fordi de skal slippe å vente på tur, og dermed ødelegger en naturlig trafikkflyt. Ville du ha sprunget til en buffet idet den ble åpnet?

2. Gnål om elbil i kommentarfeltene. Før var det «di rø grønne» som hadde skylda for alt, og nå er det elbilen. Og diesel er nærmest for helsekost å regne. Det er åpenbart at ingen sitter på hele sannheten når det gjelder klimaproblematikken, og elbil er neppe det som skal berge planeten. Men «folk flest» (voksne gubber) må roe ned på dieselgnålet sitt.

Ja, jeg har fått høre at jeg sannsynligvis er født misantropisk, men er likevel ganske glad i mennesker som har et lignende verdisyn som meg (ironi, med snev av sannhet). 

16) Hva ville du ha sagt til Sylvi Listhaug hvis du havnet bak henne i en kiosk-kø?

«Kan du vennligst gå et annet sted å røyke?»

17) Beskriv deg selv som far ved hjelp av tre (snekker)verktøy.

Høvel – Prøver å skave bort uheldige karaktertrekk hos egne barn. Sandpapir – Finpusser på manerer, grunnverdier og følelse av egenverd. Malerkost – Gir dem regelmessige strøk med lakk for å minske dårlig påvirkningskraft fra omverdenen, spesielt hva angår utseendepress.

18) Hva er romantisk?

Å planlegge noe ekstra hyggelig, som gjerne krever litt ekstra innsats for egen del, som en overraskelse for en du er glad i. Eller bare spontant gi et kompliment eller en kjærlighetserklæring til den samme personen. Det har i alle fall ikke noe å gjøre med italienere som staker en båt av gårde og synger dårlig, det har vi prøvd.

19) Beste konsertopplevelse. 

Tror jeg må si Prince i Bergen i 2010. Kanskje aller mest fordi det dessverre var den eneste konserten jeg fikk med meg med ett av mine største idoler.

20) Hva er den kuleste tekniske duppeditten du eier?

Eier alt for mange, er dingsoholiker, men tror jeg må si feinsag. Et magisk verktøy man ikke kan klare seg uten hvis man eier et eldre hus.

21) Det beste med barn er …

å få være med å prege et menneskes oppvekst, se dem vokse opp og mestre livet litt etter litt. En god nummer 2 må være å krype inntil dem på kveldstid og snuse dem i nakken.

22) Hva gjør du når du skal slappe av etter en lang, slitsom dag sammen med «livet»?

Noe så uoriginalt som å se en episode av en serie man liker, gjerne akkompagnert av noe godt å spise og/eller drikke, det kan være helt fantastisk. Må innrømme at jeg også er svak for kald godt gyllent brygg, dersom jeg har fortjent det.