22 spørsmål – Anne Merethe Prinos (litteraturkritiker)

Anne Merethe Prinos er litteraturkritiker. Hun har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo og har skrevet litteraturkritikk som frilanser i Aftenposten siden høsten 2002. Hun er også ansatt som generalsekretær i Norsk kritikerlag.

I 2008 ble hun kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag.

Men Anne Merethe er ikke bare glad i bøker, hun er også glad i hester. Hun er altså en ekte lesehest!

Her forteller Anne Merethe om magiske skilpaddebesøk, samtaler med hesten Juniblest og en teateropplevelse fra 80-tallet hun ikke kan glemme.

1) Beste boka du har lest i år. 

Jeg må nok svare Kjærlighetens Antarktis av Sara Stridsberg. Den ble jeg veldig berørt av på så mange slags vis.

2) Hvor mange bøker leser du per år?

Omkring 40.

3) Hva forteller russekortet ditt om deg?  

Tror ikke jeg hadde noe russekort. Var litt sånn anti-russefeiring.

4) Har du noen forbilder? 

Forbilder vet jeg ikke akkurat om de er, men det er mange jeg setter stor pris på å lese, for eksempel Virginia Woolf og Arne Garborg.

5) Hvilken krydderblanding reflekterer sjelen din (ganske så presist)? 

Haha, piripiri, kanskje. 

6) Hva slags musikk får deg til å danse vilt og hemningsløst når du er alene hjemme? 

Jeg er virkelig ingen danser, så det er veldig sjelden jeg danser, selv når jeg er alene, og i hvert fall ikke vilt og hemningsløst.

7) Favoritt-lukt.

Jeg liker lukten av hest, av skog, av sjø og av varm asfalt.

8) Det fineste/mest sjarmerende hotellet du har bodd på noen gang. 

Her jeg er akkurat nå, Pirgos Mavromichali i Limeni på Peloponnes i Hellas. Vi har vært her mange, mange ganger – kommer tilbake annet hvert år (vi er redd for å bruke opp stedet, og derfor kan vi ikke komme hvert år). Det er et bittelite, familiedrevet sted, der eieren setter sin ære i å holde en ren, stram og autentisk stil (alt er i stein for å tåle påkjenningen fra sjø og vind). Ut fra terrassen vår går vi ned en trapp, rett ut i vannet, som i et basseng, og det finnes ikke bedre vann å svømme i. Turkis og klart og veldig varmt. Årets attraksjon er en stor, magisk havskilpadde som kommer hver morgen for å få fiskeavskjær. En helt vidunderlig skapning. Har brukt mange timer på å se på den.

9) Når blir du flau? 

Når jeg oppdager at jeg, i ubetenksomhet, har sagt noe på feil måte, noe som skjer titt og ofte, og dermed såret andre. Da blir jeg både flau og lei meg.

10) Hva syns du om nudister? 

Tja, jeg har ikke noe imot nudister, bader naken selv av og til. Sist for noen uker siden da jeg trodde jeg var helt alene innerst i en bukt. Plutselig så jeg et barn i familien komme svømmende mot meg, og da måtte jeg forte meg på land for å kle på meg. Om han hadde sett meg, hadde det vært grusomt for ham. 

11) Hvordan ser bokhylla di ut? 

Nokså kaotisk. Jeg har et slags system, men det er det bare jeg selv som skjønner.

12) En teateropplevelse du ikke kan glemme. 

Merlin på Det Norske Teatret med Bjørn Sundquist i hovedrollen. Stein Winge hadde regien. Dette var så langt tilbake som på slutten av 1980-tallet, tror jeg, og jeg var sufflør. Det var en forestilling som varte i seks timer, med middagspause, og var et kjempeløft for teatret.

13) Må man ha supersterk psyke for å være litteraturkritiker? 

Det tror jeg ikke. Jeg har ikke det selv, i hvert fall. Jeg blir ofte naget av tvil og anfektelser.

14) Fins det en (norsk) roman som har en litteraturkritiker som protagonist?

Det gjør det helt sikkert, men i farten kommer jeg ikke på noen. Det finnes i hvert fall flere romaner som har hevn over litteraturkritikere som motiv, for eksempel Vareopptelling av Erlend Loe. Her går det nokså voldsomt for seg når lyrikeren Nina blir slaktet av en ung spirrevipp.

15) Hvem lager den beste pizzaen – og hva består den av?

Jeg tåler ikke gluten, så derfor er pizzabunn et problem mange steder. Kanskje den jeg lager selv? Veldig gammeldags fyll; tomatpuré blandet med rømme, medisterpølse, løk og ost. 

16) Beste bokhandelen i Oslo. 

Jeg går nokså sjelden i bokhandler i Oslo, men de mest spennende er de få som ikke tilhører en kjede.

17) Hvem ser du på/legger du merke til, på gata? 

Jeg ser litt dårlig på avstand og orker ikke gå med briller, så jeg legger dessverre ikke merke til så veldig mye. Men fine hunder har jeg alltid øye for.

18) Hvordan vil du beskrive din egen gangart. Og hva forteller den om deg, syns du?

Jeg går nokså fort og blir lett utålmodig om jeg blir tvunget til å gå sakte. Så gangarten sier vel noe om utålmodighet, da.

19) En bygning du ikke har sett ennå, men har lyst til å se før du dør. 

Operaen i Sydney, kanskje.

20) Beskriv deg selv som student. 

Hardtarbeidende. Men dette er jo lenge siden, så mulig jeg husker feil.

21) Samtaler du ofte med dyr? (Hva snakker dere om?) 

Ja, jeg snakker mye med Juniblest, hesten jeg har på fôr en gang i uken. Juniblest sier ikke så mye, han er av den lyttende typen, men jeg forteller gjerne om hva som har skjedd den dagen, og om ting jeg tenker på. Og så forklarer jeg ham hva jeg gjør, at jeg legger på sal osv., og hva vi skal, og det virker det som han setter pris på.

22) Hvilken tv-serie kunne du tenke deg å flytte inn i, for en periode? (Hvilken rollefigur ville du ha vært?) 

Ah, det har jeg aldri tenkt på. Når jeg leser Dag Johan Haugeruds romaner, får jeg lyst til å være en karakter hos ham, fordi han ser og forstår skikkelsene sine så godt, men TV-serie … Jeg ser kanskje for få hyggelig serier, men Downton Abbey hadde vel vært mulig å flytte inn i for en stund, i rollen som den sarkastiske bestemoren, den Maggie Smith spiller.