22 spørsmål – Helene Larsen (blogger m.m.)

Omtrent hver eneste dag skriver Helene Larsen kortfattede og kloke innlegg om livet med asperger og alvorlig spiseforstyrrelse på bloggen sin Aspergerinformator.com. Hun fotograferer også. Noen ganger er hun selv motiv, andre ganger retter hun linsen ut mot verden. Mot; hunder, sykkelstyrer, sommerfugler og trær. Følelsene til Helene er sterke. På godt og vondt. Noen ganger flyter de inn i hverandre, er vanskelige å mestre. Men med skrift og foto samler hun trådene. Skaper små, dirrende historier som speiler både hennes indre univers og hennes ytre verden. Jeg blir ofte berørt av Helenes ord. De viser meg alltid noe viktig. Skjønnheten til Helene er sjelden. Noen mennesker blir man bare forunderlig betatt av.  

Helene har også skrevet bøker. Den første hun gav ut, var: «Knapp nok. Et jenteliv med Asperger syndrom.» Oppfølgeren heter «Dømt til å (over)leve». Og «Den skarpeste kniven i skuffen» har hun skrevet med Trude Fixdal. Helene anmelder også bøker for VOKS tidsskriftet.

1) Hva er det beste med sommeren? 

Det er å kjenne saltvann når man tygger på håret sitt. Vinden i håret på båttur. Isen i et barnefjes. Smiler. 

2) Hva er det verste med sommeren? 

Ferie for en rekke relasjoner, altså ferievikarer eller enda «verre»: sommerstengt. Jeg liker best sommeråpent, jeg, og følger med på NRK. Sommerstemning surrer i lufta. 

3) Hva liker du å fotografere? 

Jordbær, kanskje med sukker på, eller andre sommerlige planter. Humlene som suser rundt. Mennesker som man støter på, kanskje noen dyr med særegen personlighet. Fryse og stoppe tiden. Så varer sommeren evig og jeg kan kjenne saltvann igjen og igjen. 

4) Hvilke følelser får du når du fotograferer? 

Når jeg fotograferer, bobler jeg. Eller kommer inn i en egen boble. Jeg blir utadvendt og spør om å få fotografere fremmede som jeg ellers ikke ville våget spørre om veien engang. 

5) Hva inneholder en god dag for deg? 

En god dag inneholder faste holdepunkter, en god stund med skriving og gjerne noen turer med kameraet. Og gjerne sovne med en hund i senga. 

6) Hvem liker du aller best å være sammen med? 

Hundepasseren. Altså, pappaen min. Og familien min forøvrig. 

7) Har du et favoritt-visdomsord? 

Farmor sa alltid Tiden går og vi går med. Når ting går litt for fort, tenker jeg på det. At jeg faktisk går med, og at det er ålreit.

8) Hvor mange bøker leser du i uka?

Jeg leser omtrent én bok i uken, og når jeg har lest liker jeg å skrive en bokomtale. 

9) Hva betyr skriving for deg? 

Skriving betyr 50 prosent av livet mitt. Det er mitt andre språk. Noen ganger mitt første. Det er gjennom skriften jeg kommuniserer hva jeg føler, tenker og trenger. Når munnen min ikke finner ordene. 

10) Favoritt-insekt.

Vever sommerfugl og veldreid humle. 

11) Favoritt-blomst. 

For-glem-meg-ei og tusenfryd. Jeg er også glad i løvetann når den står der med bare frøene på stilken. Jeg sprer den gjerne! (Ikke bli sint på meg.) 

12) Hva slags musikk liker du å høre på når du er trist? 

Jeg hører på sanger som Legge meg ned å vente av Levi Henriksen. 

13) Hva slags musikk liker du å høre på når du er glad? 

Jeg hører på «russelåter»/sommerhits, og jeg smiler og tuller og ler. 

14) Hvilke tre gjenstander, som du eier, er du mest glad i? 

Kameraet mitt, et maleri av høner som farmor eide da hun levde og husnøkkelen min. Sistnevnte minner meg om hvor langt jeg har kommet inn i samfunnet som jeg innimellom føler meg så fjern fra. Jeg er faktisk nabo og innbygger. 

15) Hvilken by drømmer du om å reise til? 

Jeg drømmer ikke om bare én by, men et helt land og en kultur. Indian summer. 

16) Hva er det fineste noen har sagt til deg? 

Tante Helene 

17) Hva er du mest stolt av? 

Jeg er stolt av bloggen min, selv om den ikke er all verdens. Den vitner om et liv der tilpasning har blitt en nøkkel til å leve et meningsfullt liv. Og det tror jeg faktisk at jeg lever nå. 

18) Når føler du deg fin? 

Jeg er fin når jeg har fjernet håret under armene.

19) Ler du høyt eller lavt? 

Jeg ler både høyt og lavt, for jeg ER både høyt og lavt. Noen skriver at det er berg- og dalbane med meg. Så jeg klukkler som om jeg var på Tusenfryd. 

20) Hva er ditt yndlings-ord? 

Tilpasning og idiosynkratisk. (Hvis jeg får velge to.) Også har jeg sansen for molefonken.

21) Hva har du lest i dag? 

Jeg har lest de første sidene av Trude Marsteins «Så mye hadde jeg», et dikt av favorittskribenten og artisten Trygve Skaug (jeg leser litt i de små bøkene hans i tide og utide) også ligger Muzungo man og venter på meg, altså den hvite mann, av Juliana G. Geroge. 

22) Hva har du skrevet i dag? 

I dag har jeg skrevet et blogginnlegg om hvis allting er på ekte og ei handleliste.

Foto: Torunn Løveid.