Luke 15: Sommer med Sigbjørn Suk Løes

Sigbjørn, tvillingbror, er på alle måter min bedre halvdel. Han fikk hjernen. Jeg fikk … en rar latter.

Til daglig opererer Sigbjørn uartige «situasjoner» i munn og ansikt (på blant annet uheldige bergensere som har gått på en smell ) på Haukeland sykehus. Det hender han også reiser til Etiopia for å operere litt der (utvide horisontene) – og fotografere glade mennesker i bybildet. Noe han liker godt. Han liker også jakt og fiske. Klassisk musikk og god årgangsvin.

1

En sommerrett

Å spise skikkelig gammel skinke i Barcelona er noe av det bedre jeg vet om. Her hjemme har jeg forsøkt å legge til cheez doodles for å høyne enda et hakk – mest fordi begge deler passer godt til champagne.

2

En sommersang

Tredje sats av «Sommeren» («L’estate») i Vivaldis årstider synes jeg er stilig: Skikkelige dramatiske regnbyger i varmt klima. Ellers får jeg si Sommer i hekken med Vamp. Den er optimistisk og livsglad, og med en liten pianodetalj i starten på 3. vers som er helt briljant.

3

En sommerblomst

Hvitveis (som også strengt tatt kommer før sommeren). Fant ikke noe bilde, så får bli løvetann i stedet. Utvilsomt den arten det fins mest av i hagen, så det kan forsvares.

4

Den ultimate sommerdrikken

Rosévin er vel noe man bare drikker om sommeren.

5

Året sommerlektyre

Reiselitteratur er fint om sommeren. Jeg tror Kina – en reise på livets elv av Torbjørn Færøvik er den beste reiseskildringen jeg har lest (kanskje ved siden av Marco Polos reiser og Jorden rundt på 80 dager, men genrene her er vel ikke helt sammenlignbare). I tillegg til Færøvik, hvis alle bøker er verd å lese, skriver Erika Flatland skikkelig gode reisebøker fra steder ingen normale mennesker har vært. Skal man drive litt reklame for fjernere slektninger også, er Harald Juells Etiopia: Tre år i keiser Haile Selassis rike fra 1935 et funn hvis man skulle finne på å finne den. Eller hvis man skal reklamere for nærere slektninger; kanskje ta en relesing av Tyra og de lumske bamsemiklene som også ble lagd for mange herrens år siden. Forsidedesignet kunne hatt mer farger, men innholdet er desto mer fargerikt. Det fins dessuten ikke mange bøker om bamsemikler. Denne fins i eksklusive 3 eks.

Illustrasjon: Sigbjørn. Tekst: Synne.

6

Det beste stedet å være om sommeren – i Norge

De seneste somrene har jeg hatt gleden av å fiske i Lærdal. Jeg har generelt veldig lite tålmodighet, så det er utrolig at jeg liker å fiske (men det har jeg faktisk alltid gjort), og det er ingen steder man får så lite fisk som i Lærdal for tiden. Jeg trives godt der likevel. Været kan være så som så, men jeg kan stå i timevis og henge fluer opp i trærne uten at det gjør meg noe … Merkelig.

7

Et fint sommerminne

Da Sædalen G16 vant serien???

Ellers var det jo spesielt å dra til Korea i 2001, da, da en ny hel familie dukket opp. Sommeren 2017 var vi tilbake på besøk.

8

Hva skal du gjøre i sommer?

Prøve å få tilbake penga for årets avlyste sommerferie. Ellers: feire vår bror på Leirvassbu, fiske litt og spise ostepop med Jamon Iberico.

9

«Sigbjørn om Sigbjørn»

Jeg er nok en tanke nerdete, og litt kontrollfreak. Generelt er jeg, eller kan bli, interessert i alt det finnes teoretisk kunnskap om, og er veldig fascinert av kvalitet. Ting det er lagt arbeid og omtanke i, og folk som som setter sin ære i å gjøre en god jobb (om det så er å feie sin del av gaten (for å sitere Martin Luther King)), gjør meg glad. Med økende alder og visdom blir man sannsynligvis mer opptatt av helheter – å pusle sammen enkeltelementer til større bilder. Ellers lurer jeg fælt på hva sjelen er for noe. Jeg mener uansett at det finnes bevis for dens eksistens, for vi har alle en slags bevissthet om et ikke-eksisterende ideal. Edvard Munch sa at «fotografiapparatet kan ikke konkurrere med maleriet, så lenge det ikke kan brukes i himmelen eller i helvete», og det er faktisk ganske treffende sagt. Følelser kan nok ha biologisk relevans, men at kunst og musikk og abstrakte konfigurasjoner skulle ha det er vanskeligere å forstå. Camille Paglia skriver at «kunst er der det ideelle møter det reelle», og samfunn uten denne dimensjonen blir rett og slett ikke bra. Det er et poeng verdt å ta med seg når man skal se «hele bilder». Selv om jeg er veldig opptatt av teoretisk kunnskap, må man erkjenne at det er mye man aldri kan forstå. Niels Stensen, som er mest kjent for å ha oppdaget ductus parotideus (utførselsgangen til ørespyttkjertelen), men som ellers gjorde mange banebrytende oppdagelser innen både medisin og geologi, endte til syvende og sist opp som helgen. Det er litt av en karriere! Han oppsummerte det briljant: «Skjønt er det vi ser, skjønnere er det vi erkjenner, men skjønnest av alt er det vi ikke fatter». (PS: Jeg har en liten teori om hvorfor musikk, kunst og religion er biologisk fordelaktig, men det får vi ta senere.)

10

Et sommerbilde du er fornøyd med

Foto: Privat.


________________________________